logolhdn
Portal Rasmi
Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
Utama / Bayaran Cukai Keuntungan Harta Tanah
BAYARAN CUKAI KEUNTUNGAN HARTA TANAH

A. Tanggungjawab Pemeroleh

 Pemeroleh perlu memegang dan meremitkan sebahagian nilai balasan seperti berikut :

a. Pemerolehan sebelum 1 April 2007

Memegang kesemua wang atau amaun tidak melebihi 5% daripada jumlah wang balasan yang mana lebih rendah.

Apabila menerima Notis Permintaan, kesemua atau sebahagian daripada wang yang dipegang hendaklah dibayar kepada KPHDN dalam tempoh yang ditetapkan.

b. Pemerolehan mulai 1 Januari 2010

Memegang dan meremitkan kesemua ba lasan wang atau 2% daripada jumlah nilai balasan (yang mana lebih rendah) kepada KPHDN dalam tempoh enam puluh (60) hari selepas tarikh pelupusan aset.

c. Pemerolehan mulai 1 Januari 2015

Memegang dan meremitkan kesemua balasan wang atau 3% daripada jumlah nilai balasan (yang mana lebih rendah) kepada KPHDN dalam tempoh enam puluh (60) hari selepas tarikh pelupusan aset.

 Sekiranya pemeroleh menerima CKHT 3 daripada pelupus dan mengemukakannya bersama - sama Borang CKHT 2A kepada KPHDN dalam tempoh enam pulu h (60) hari selepas tarikh pelupusan, maka pemeroleh diberi konsesi untuk tidak memegang wang seperti perenggan (b) dan (c) di atas.

Jika CKHT 3 tidak dikemukakan dalam tempoh enam puluh (60) hari selepas tarikh pelupusan aset, amaun 2% atau 3% tersebut hendaklah dibayar kepada KPHDN. Bayaran hendaklah dilampirkan dengan slip bayaran (CKHT 502).

Kegagalan meremitkan amaun tersebut dalam tempoh yang ditetapkan boleh mengakibatkan kenaikan cukai 10% dikenakan atas pemeroleh

B. Tanggungjawab Pelupus

 Pelupus perlu mengisi borang CKHT 3 sekiranya pelupusan tidak dikenakan cukai dan pelupus ingin memilih untuk mendapatkan konsesi supaya pemeroleh tidak memegang dan meremitkan kesemua balasan wang atau 2% atau 3% daripada jumlah nilai balasan (yang mana lebih rendah) kepada KPHDN. Jika didapati maklumat yang dikemukakan dalam borang CKHT 3 adalah tidak benar, pelupus boleh diambil tindakan pendakwaan di bawah seksyen 30 ACKHT 1976 dan jika disabitkan suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM5,000.

 Membayar cukai dalam tempoh tiga puluh (30) hari daripada tarikh Notis Taksiran tanpa mengira sama ada rayuan terhadap notis tersebut dibuat atau tidak. Bayaran hendaklah dilampirkan dengan slip bayaran (CKHT 501) yang dikeluarkan bersama - sama Notis Tak siran..

 Amaun yang dipegang dan diremit oleh pemeroleh di bawah seksyen 21B ACKHT 1976 merupakan sebahagian daripada bayaran cukai yang telah dibuat. Jika amaun remitan kurang daripada cukai yang dikenakan, pelupus perlu menjelaskan perbezaannya. Sebaliknya, jika amaun remitan melebihi cukai yang dikenakan, perbezaannya akan dibayar balik kepada pelupus.

PROSEDUR BAYARAN

 Bayaran oleh pemeroleh Bayaran boleh dibuat di kaunter bayaran LHDNM atau di cawangan - cawangan LHDNM melalui cek, kiriman wang dan draf bank berpalang atas nama Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri dan disertakan slip bayaran CKHT 502 .

 Bayaran oleh pelupus Pelupus boleh membuat bayaran seperti berikut :

a. Secara pos atau di kaunter bayaran LHDNM melalui cek, kiriman wang dan draf bank berpalang atas nama Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri dan disertakan slip bayaran CKHT 501; atau

b. Melalui e - Bayaran melalui FPX (Financial Process Exchange) di laman web LHDNM di alamat http://www.hasil.gov.my . 3 Bank yang menjadi ahli FPX adalah CIMB, PBB, MBB, RHB, BIMB dan Hong Leong Bank (sila rujuk laman web LHDNM untuk mengetahui maklumat terkini berkenaan bank); atau

c. Melalui bank Senarai bank serta perkhidmatan yang disediakan adalah seperti di Lampiran 1

 Ringkasan tempat bayaran

TEMPAT BAYARAN :
PEMEROLEH 
PELUPUS
Kaunter Bayaran LHDNM
Y
 
Y
Kaunter Bank Ejen
Y
e-Bayaran
Y
Cawangan LHDNM  
Y
 
X
Slip Bayaran
CKHT 502
CKHT 501
Petunjuk:
Y = Ada kemudahan bayaran
X = Tiada kemudahan bayaran

Prosedur Bayaran Balik Cukai Keuntungan Harta Tanah

Bayaran balik boleh berlaku dalam keadaan berikut :

 Perjanjian Jual Beli dibatalkan;

 Pelupusan yang mendapat pengecualian cukai;

 Kes tidak kena cukai; atau

 Cukai terlebih bayar.

 Bayaran balik kepada pelupus boleh diproses apabila taksiran telah dibangkitkan dan akaun pelupus berbaki kredit (mempunyai amaun boleh dibayar balik).


Keuntungan atau Kerugian Pertukaran Mata Wang Asing

Sebarang keuntungan daripada pertukaran mata wang asing dalam proses bayaran balik cukai akan dikembalikan kepada pembayar cukai, manakala sebarang kerugian adalah ditanggung oleh pembayar cukai.

 

LAMPIRAN 1 : CARTA PERKHIDMATAN PEMBAYARAN DI EJEN - EJEN LHDNM

BIL Jenis Perkhidmatan CIMB
BANK
PUBLIC
BANK
RHB    BANK MAYBANK ALLIANCE
BANK
HONG
LEONG
BANK
CITIBANK POS
MALAYSIA
AMBANK OCBC
BANK
AFFIN
BANK
HSBC
BANK
1 KAUNTER Cukai
Pendapatan/Bayaran
Selain PCB
Bayaran PCB
 
2 ATM  Cukai
Pendapatan/Bayaran
Selain PCB
√                      √                     
Bayaran PCB
3 PERBANKAN
INTERNET
Cukai
Pendapatan/Bayaran
Selain PCB
√                        (INDIVIDU SAHAJA) √                      √                                     (bayaran syarikat sahaja)
Bayaran PCB √                      √                      √                     
4 PERBANKAN
TELEFON
Cukai
Pendapatan/Bayaran
Selain PCB
Bayaran PCB
5 CHEQUE
DEPOSIT
MACHINE
Cukai
Pendapatan/Bayaran
Selain PCB
√                          (INDIVIDU SAHAJA)
Bayaran PCB
6 CASH
DEPOSIT
MACHINE
Cukai
Pendapatan/Bayaran
Selain PCB
√                             (INDIVIDU SAHAJA)
Bayaran PCB

 

Di lawati : 155,907
Kemaskini : : 2021-10-22 17:26:33

.Ibu Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia, Menara Hasil, Persiaran Rimba Permai, Cyber 8, 63000 Cyberjaya Selangor. .

150 jata mof msc anm kastam bnm lada spr
Tarikh Kemaskini : 3 Dis 2021
Pengunjung : MALAYSIA Flag 87 Online : 87
Paparan terbaik menggunakan pelayar Chrome,Internet Explorer(Versi Terkini) atau Mozilla Firefox dengan resolusi skrin 1280x800. Hak Cipta Terpelihara 2015 © LHDNM
PENAFIAN : Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.
Pengguna Hari Ini: 17,267
Jumlah Pengguna Bulan : ( 12 / 2021 ) 350,743
Jumlah Pengguna Tahun : ( 2021 ) 24,285,431
Jumlah Keseluruhan Pengguna : 273,499,592
Jumlah Pengguna Bulan :( 11 / 2021 ) 2,917,664
Jumlah Pengguna Tahun : ( 2020 ) 24,046,897