logolhdn
Portal Rasmi
Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
Utama / Pembayaran PCB

Kaedah bayaran PCB Oleh Majikan

Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia menyediakan beberapa medium pembayaran bagi pihak majikan untuk melaksanakan Potongan Cukai Bulanan (PCB). Majikan boleh membayar melalui media elektronik sama ada dengan menggunakan katrij/cd atau menggunakan disket atau menggunakan perkhidmatan perbankan internet melalui laman web bank-bank ejen yang dilantik. Disamping itu, majikan juga boleh membayar secara manual dengan menggunakan borang CP39/CP39A.

Bayaran di kaunter bayaran LHDNM

 1. Menghantar borang CP39 atau CP39A secara manual
  Bayaran di kaunter bayaran LHDNM boleh dibuat dengan mengisi dan mengemukakan borang CP39 atau borang CP39A . Borang CP39 atau borang CP39A yang difotokopi, Borang Cetakan Berkomputer atau Borang CP39 selain dari Borang CP39 boleh diterima.

 2. Menghantar data CP39 atau CP39A secara media elektronik bersama borang CP39 atau CP39A atau borang pengesahan penerimaan data PCB/CP38 melalui e-PCB atau e-Data PCB.

Bayaran secara manual dan secara media elektronik bersama borang CP39 atau CP39A hanya boleh dibuat di kaunter bayaran Pusat Bayaran Kuala Lumpur, Kota Kinabalu dan Kuching sahaja.

Penghantaran borang pengesahan penerimaan data PCB/CP38 melalui e-PCB atau e-Data PCB hanya boleh dibuat di kaunter bayaran media elektronik di tingkat 1 (Kiri), Pusat Bayaran Kuala Lumpur sahaja.

Perbezaan antara Borang CP39 dan CP39A adalah pada ruangan bulan dan tahun potongan. Borang CP39 adalah untuk potongan PCB bagi jenis saraan untuk tahun semasa dan borang CP39A adalah untuk jenis saraan tunggakan tahun sebelumnya.

Bayaran di bank menggunakan Disket

PCB boleh dibayar di kaunter bank CIMB Bank dan Public Bank Berhad (PBB) di seluruh Malaysia. Data CP39 yang dihantar hendaklah memenuhi spesifikasi Format Data CP39 yang ditetapkan oleh LHDNM. Data CP39 ini hendaklah disimpan di dalam disket sahaja bagi tujuan pembayaran.

Majikan yang pertama kali menggunakan disket, digalakkan menghantar sampel Format Data CP39 di dalam disket serta contoh senarai potongan PCB (hardcopy) untuk diuji. Sekiranya berjaya, surat kelulusan akan dikeluarkan dan jika gagal surat gagal dan laporan akan dikeluarkan.

Antara kelebihan bayaran menggunakan disket di kaunter bank adalah majikan tidak perlu menghantar bayaran, laporan dan disket ke Pusat Bayaran Kuala Lumpur dan ianya memudahkan majikan membuat bayaran dan menghantar bayaran dalam masa yang ditetapkan.

Cara-cara bagi membuat pembayaran PCB di kaunter bank adalah:-

 1. Majikan membawa disket dan cek ke bank
 2. Isi Slip Bayaran Potongan Cukai Bulanan
 3. Bawa disket untuk diuji ke kaunter ujian disket
 4. Jika lulus, majikan boleh bawa slip bank, disket dan cek ke kaunter bayaran. Salinan slip bayaran akan diberi kepada majikan
Majikan dikehendaki menyimpan salinan slip bank Bayaran Potongan Cukai Bulanan ini sebagai resit rasmi.

Bayaran PCB Melalui Internet

LHDNM menyediakan kemudahan pembayaran PCB melalui saluran elektronik melalui laman web bank-bank ejen yang dilantik seperti berikut:

  1. Alliance Bank
  2. CIMB Bank
  3. Maybank
  4. Public Bank Berhad
  5. RHB Bank Berhad
  6. OCBC Bank
  7. Ambank Berhad
  8. Citibank Berhad
  9. HSBC Bank Berhad
  10. Hong Leong Bank Berhad
  11. Bank Islam

Sementara itu, bagi pengguna e-PCB dan e-Data PCB yang ingin buat bayaran melalui internet, majikan hanya boleh membayar melalui medium FPX (Bank yang menjadi Ahli FPX) melalui sistem e-PCB dan e-Data PCB bagi bank-bank seperti berikut:

  1. Bank Islam Malaysia Berhad
  2. CIMB Bank (Akaun B2B sahaja)
  3. Hong Leong Bank Berhad
  4. Maybank2e / Maybank2U
  5. Public Bank Berhad

Penalti Lewat Meremitkan PCB

Majikan yang gagal meremitkan bayaran sebelum atau pada 15hb pada bulan yang berikutnya boleh dikenakan denda. Denda minima RM200 dan tidak lebih RM20,000 atau 6 bulan penjara, atau kedua-duanya sekali.

Bagi majikan yang tidak memotong bayaran PCB atau memotong tetapi tidak meremitkan PCB kepada LHDNM boleh dikenakan hukuman pendakwaan di mahkamah (sivil). Dengan itu, jumlah PCB yang tidak dipotong akan menjadi hutang kepada kerajaan.

Memohon Surat Akuan Terima Bayaran

Majikan yang telah membuat bayaran PCB di kaunter bayaran LHDNM tetapi telah kehilangan resit asal boleh memohon untuk mendapatkan surat akuan terima bayaran daripada kaunter bayaran LHDNM di Jalan Tunku Abdul Halim, Kota Kinabalu dan Kuching.

Di lawati : 371,498
Kemaskini : : 2016-01-19 15:11:25

.Ibu Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia, Menara Hasil, Persiaran Rimba Permai, Cyber 8, 63000 Cyberjaya Selangor. .

83 jata mof msc anm kastam bnm lada spr
Tarikh Kemaskini : 21 Mei 2018
Pengunjung : MALAYSIA Flag 29 Netherlands
 Flag 1 Singapore
 Flag 1 United States
 Flag 2 Online : 33
Paparan terbaik menggunakan pelayar Chrome,Internet Explorer(Versi Terkini) atau Mozilla Firefox dengan resolusi skrin 1280x800. Hak Cipta Terpelihara 2015 © LHDNM
PENAFIAN : Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.
Pengguna Hari Ini: 16,007
Jumlah Pengguna Bulan : ( 05 / 2018 ) 2,199,525
Jumlah Pengguna Tahun : ( 2018 ) 21,108,172
Jumlah Keseluruhan Pengguna : 187,420,635
Jumlah Pengguna Bulan :( 04 / 2018 ) 4,945,214
Jumlah Pengguna Tahun : ( 2017 ) 33,518,994